“Benim profilimeSosyal_Medyada_Bilgi_Güvenligi

kim bakmış?”

Türkiye’de internet kullanıcısı sayısı 50 milyona yaklaştı. İnternet kullanıcılarının %80’de facebook’u kullanıyor, %90’ı ürün ve hizmet alırken Google’dan araştırma yapıyor. Firmalar, pazarlama ve tanıtım faaliyetleri için interneti etkin kullanıyorlar.  Bu ortamları kullanırken gizlilik ve güvenlik kurallarına çok dikkat etmeliyiz.

Sosyal ağ ortamlarına saldırıları üç grupta toplayabiliriz;

1.Sosyal  Medya Platformlarına Yapılan Saldırılar.

Bu saldırılar, sosyal medya uygulamasının kendisine yapılan saldırılardır. Ör: Facebook’a saldırı yapılarak, Facebook’un işleyişini durdurma, bilgi çalınması gibi. Son bir yıl içinde Siber Korsanlar; Facebook ve Twitter’e saldırılar yapılarak kısa sürede olsa bu programların işleyişini durdurmuşlardır.

 

Ayrıca Ağustos ve Eylül ayında Apple’ın iCloudu (veri bulutu)  Siber Korsanlar tarafından saldırıya uğrayarak, aralarında Kim Kardashian, Rihanna gibi çok sayıda Holywood ünlülerinin özel fotoğrafları sosyal medya ortamlarında paylaştılar. Yine Ekim ayında 13-17 yaş grubunda çok Snapchat sosyal ağ ortamı saldırıya uğrayarak 200 binden fazla fotoğraf paylaşılmıştı.

 

Zaman zaman devletlerin siber orduları tarafından da saldırılar olabiliyor. Özellikle bir haberin Twitter’de yayınlanması sonucu devletlerin siber orduları, Twitter’e saldırıp, bir süreliğine Twitter’ı durdurabiliyor.

2.Sosyal Medya Kullanıcılarına Yönelik Saldırılar

Özellikle çok sayıda takipçisi olan veya siyasi bir kimliğe sahip olan insanların Twitter ve Facebook hesaplarına saldırılar yapılabiliyor. Bu saldırılardan bazıları Justin Bieber, ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg. Ayrıca geçtiğimiz yıl Burger King’in sosyal ağ hesabı kırılarak MC Donalds reklamları yapıldı.

 

Yine geçtiğimiz günlerde Türkiye’de milletvekillerin ve belediye başkanlarının tweet ve facebook hesapları kırılarak, oradan farklı görüşlerde haberler yayınlandı.

3.Uygulamalar Aracılığıyla Yapılan Saldırılar

 

Ör: “Benim profilime kim bakmış?” gibi aslı olmayan uygulamalarla insanlara merak uyandırıp, bu uygulamaları beğenen insanların facebook ve twitter profillerini ele geçirip, oradan istediği şekilde işlem yapabiliyorlar. Eğer Facebook’ta bu ve buna benzeri uygulamayı beğendiyseniz, o uygulamayı yapan kişi sizin Facebook profilinizden paylaşımlar yapabilir, sizin adınızla gecenin bir yarısında arkadaş listenizden birisinden para isteyebilir, sizin adınıza uygunsuz sayfaları beğenebilir. Hatta! E-posta adresinizin şifresine ulaşıp, oradan kişisel bilgisayarınıza girebilir, kişisel bilgisayarınızdaki bilgileri silebilir, bankacılık işlemler yapabilir.  Oradan şirket bilgisayarınıza girip, bilgileri şifreleyip, yüklü meblağla size bilgileri satabilir.

 

Bu tip uygulamaları, internet ortamında 10 dolara satın alıp, insanlara tuzağa düşürebiliyorlar.

 

Sosyal medya eğlenceli olduğu gibi riskleri de oldukça fazladır. Sosyal medyayı kullanırken gizlilik ve güvenlik kurallarını iyi öğreniniz. İşin uzmanı olmayan kuruluşlara sosyal medya hesaplarınızı teslim etmeyiniz. Aksi takdirde şirketinizin çok büyük maddi ve manevi kayıplara uğraması kaçınılmazdır.